Виявлено найдавніший зубний імплант

image description
Археологи у Франції зробили сенсаційну знахідку, що стала справжнім внеском в історію стоматології: вони виявили штучний зуб в щелепі похованої жінки. Цей незвичайний факт говорить про те, що в часи кельтів люди вже знали, що таке імплантація зубів. Археологи знайшли перший імплантат недалеко від Парижа, в місті Ле-Шен.

Штучна металева конструкція, що знаходилася в роті давно померлої жінки, відразу привернула увагу вчених і лікарів. За формою конструкція нагадувала верхній різець і ідеально вписувалася в загальний зубний ряд. Як вважають археологи, можливо, вони виявили перший металевий зубний імплантат. При подальшому дослідженні знахідки вчені зробили висновок, що встановленим такий імплантат міг бути тільки після смерті жінки: інакше, людина не витерпів би такого болю (анестезія за часів кельтів явно була відсутня), або ж смерть наступила в результаті зараження.

Металевий зубний імплантат швидше виконував декоративну функцію, оскільки відсутність одного зуба навряд чи принесла б серйозні функціональні проблеми стародавній пацієнтці, але створила б естетичні незручності. Є теорія, що спочатку на імплантаті кріпилася коронка, виготовлена ​​з кістки або дерева. Але до наших днів конструкція не зберегла свій первісний вигляд. Версію про естетичної ролі імпланта підтверджує і розкішна похоронна камера жінки: її знатне походження спонукало кельтів відновити повноцінний зубний ряд навіть після її смерті. За підрахунками археологів, знахідці більше 2300 років.

Величезна кількість знахідок по всьому світу доводить винахідливість древніх людей, коли справа стосувалася хірургії або естетичних процедур. В епоху Хараппской цивілізації (7000 років до н.е.) були виявлені штучно зроблені отвори в зубному ряді, що призначалися, очевидно, для установки протезів. В Стародавньому Єгипті лікарі фараонів прикріплювали за допомогою золота і срібла випавші зуби, що є аналогом сучасних мостовидних протезів. Як видно, естетична стоматологія бере свій початок ще з епохи античних цивілізацій. Ми вам в свою чергу, при виникненні проблем з вашими зубами, радимо звертатись в Прима Клиник, фахівці цієї стоматологічної клініки допоможуть вам безболісно полікувати ваші зуби. Адже сучасна стоматологія зробила величезний крок уперед порівняно з середньовічною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *