Cуперкомп’ютер за 1 млрд євро – симуляція мозку людини

Єврокомісія схвалила фінансування самого великого і амбітного проекту з симуляції людського мозку. Проект Human Brain Project об’єднає зусилля європейських учених на 2013-2023 рр. і попередньо оцінюється в 1,19 млрд євро. Нейробіологія (neuroscience) – наука, що вивчає пристрій, функціонування, розвиток, генетику, біохімію, фізіологію і патологію мозку. Дослідження в цій області проводять у багатьох країнах науковими інститутами та приватними компаніями. Вони генерують величезний потік даних. Але в останні роки стало зрозуміло, що знадобляться ще десятиліття, перш ніж ми зможемо досконало вивчити і задокументувати кожен ген, протеїн, клітку і синапс, задіяні в роботі такого складного агрегату як людський мозок, в різних умовах, різному віці, під впливом всіх можливих патологій (хвороб). Це величезна робота. Фактично, ми знаходимося тільки на самому початку шляху. Тому, для спрощення роботи вчених потрібно створити загальну стандартну модель людського мозку, на базі якої і будуть проводитися дослідження. Потрібно об’єднати в одну базу той величезний масив інформації, зібраний до теперішнього часу – і рухатися далі.

Human Brain Project – це спільний проект, в якому візьмуть участі десятки університетів з різних держав Євросоюзу, а також США, Ізраїлю та інших країн. Мета проекту – створити єдину відкриту платформу для експериментів з симуляцією функцій людського мозку, якийсь єдиний відкритий фреймворк. Можна буде розробити і нові комп’ютерні моделі емуляції, і тестувати нові методи лікування хвороб.

Проект Human Brain Project повинен стати стандартною платформою для дослідників. Передбачається, що симуляції мозку дозволить на порядок прискорити експериментальні дослідження. Якщо додати в базу всю інформацію, яка вже зібрана в рамках експериментів, то в майбутньому модель можна використовувати для симуляції інших експериментів. Как правильно выбрать хостинг и виртуальные серверы VPS-Servers.ru, читайте об этом на нашем сайте VPS-Servers.ru .

Перша «розгінна» фаза займе 2,5 року і почнеться в кінці 2013 р., координація проекту покладена на Федеральної політехнічної школи Лозанни (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne), Швейцарія.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *